Zo train je de bekkenbodemspieren na de bevalling

Ga jij binnenkort bevallen of heb je al een kindje op de wereld gezet? Dan is het belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen om klachten te voorkomen of tegen te gaan, maar ook als je actief in het leven wil staan. 

 

Dit is waarom het trainen van je bekkenbodem na de bevalling belangrijk is

De bekkenbodem krijgt het niet alleen tijdens de zwangerschap flink te verduren, maar loopt ook schade op tijdens de bevalling. 'Hoewel het lijkt alsof veel vrouwen vanzelf herstellen van klachten in deze periode, is de kans toch groot dat ze op een gegeven moment opnieuw bekkenbodemklachten ontwikkelen'.

 

Denk aan urineverlies, een verzakkingsgevoel, pijn tijdens de seks of pijn in de onderbuik. Dit zijn symptomen die veel vrouwen voor lief nemen, maar deze klachten – zoals urineverlies – horen er echt niet bij. 'Je bent trainbaar tot op hoge leeftijd, dus accepteer deze symptomen niet'. 

 

Hoe train je de bekkenbodem na de bevalling?

Je traint je bekkenbodemspieren door deze goed aan te spannen en los te laten. 'Doe alsof je je plas of een windje ophoudt, maar hou je plas niet echt op tijdens het plassen'. Er kan namelijk urine achter blijven in de blaas wat kan zorgen voor een urineweginfectie of een blaasontsteking. Het is dus belangrijk om te doen alsof.

 

Gaat dit goed? Dan kun je 3 keer 10 snellere aanspanningen doen en de spieren vervolgens helemaal loslaten. Probeer de bekkenbodemspieren ook vast te houden voor het duurvermogen. Je kunt beginnen met 3 keer 3 tellen vasthouden. Gaat dit goed? Dan kun je dit opbouwen. 'Als je een goede functie van de bekkenbodem wil hebben, moet je ongeveer 3 series van 8-12 snelle aanspanningen kunnen doen en zeker 15 keer 15 tellen je bekkenbodemspieren kunnen vasthouden'. Dit bouw je rustig op aan de hand van de hier onderstaande verschillende fases.

 

Hoelang moet je wachten met sporten na de bevalling?

Het herstel na de bevalling duurt zeker negen maanden – en dit heeft verschillende fases. 

Dag 1-10 na de bevalling

In deze periode moet je je lichaam zo veel mogelijk rust geven, maar je kunt wel opnieuw contact maken met je bekkenbodem en deze aanspannen. Waar voel je het als je je plas ophoudt? Of een windje? 'Je kunt ook op het moment dat je kracht zet alvast een beetje steun geven met de bekkenbodem'. Span je bekkenbodem bijvoorbeeld bewust aan tijdens buikdruk-verhogende momenten zoals niezen, hoesten en lachen - of als je je kindje optilt of draagt.

 

10 dagen tot 6 weken na de bevalling

Je mag in deze periode iets meer doen, maar de belastbaarheid is nog steeds laag. Span je bekkenbodem bewust aan tijdens buikdruk-verhogende momenten zoals niezen, hoesten en lachen - of als je je kindje optilt of draagt. Ook mag je je dwarse buikspieren bewust aanspannen voordat je van houding verandert zoals bij het opstaan, als je gaat lopen of traplopen. Je mag een beetje aan je conditie werken door te gaan wandelen of fietsen, maar de spierpijn mag niet langer dan 24 uur duren.

 

6 weken na de bevalling

Deze periode is vooral gericht op het uithoudingsvermogen, coördinatie en kracht. Hoe fit je je ook voelt: je bekkenbodem is nog niet in staat om belasting als springen en hardlopen op te vangen. Sterker nog: je kunt hierdoor zelfs overbelasting en vermindering van het herstel in het gebied veroorzaken. Wacht hier dus nog even mee. 

 

3-4 maanden na de bevalling

Je kunt in deze periode weer beginnen met sporten.

Wil je beginnen met krachttraining? Begin dan met een laag gewicht en doe 20 tot 30 herhalingen. Met een hoger gewicht mag je 10 herhalingen doen, maar alleen als je bekkenbodem sterk genoeg is. Je moet dan 3 series van 8 tot 12 snelle aanspanningen met steeds 1 tot 2 minuten rust kunnen doen. Span bij oefeningen zoals planken, schuine en rechte buikspieroefeningen en squats altijd je bekkenbodemspieren aan.

 

Wil je weer gaan hardlopen? Begin dan rustig met dribbelen of joggen, maar alleen als je de bekkenbodem 3 series van 10 aanspanningen en 10 tellen vast en 1 tel los met 1 minuut rust kan doen. 

 

Wanneer moet je naar een bekkenfysiotherapeut?

Merk je dat de klachten met bekkenbodem oefeningen niet overgaan of zelfs erger worden? Dan is het mogelijk dat je bekkenbodem te gespannen is. de bekkenfysiotherapeute kan je hierbij helpen. Ook is het mogelijk dat je niet goed voelt wanneer je de bekkenbodemspieren aanspant of je hebt geen benul wat je doet.

 

Bron