Zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger, wat leuk en wat spannend! Maar helaas kan dit problemen opleveren aan het bekken en de bekkenbodem. 

 

Ik ben inmiddels ook moeder van twee lieve meisjes en kan mij goed verplaatsen in wat je ervaart. Door zwangerschap treden er in het lichaam allerlei veranderingen op. De buik wordt groter, het zwaartepunt valt anders en het bekken wordt weker. Dit laatste moet ook gebeuren ter voorbereiding op de bevalling. Echter kunnen deze veranderingen klachten met zich mee brengen als de balans van belasting en belastbaarheid verstoort is.


Door de zwangerschap wordt het lichaam minder belastbaar, waardoor de duur en kracht van belasting erop aangepast moet worden. Hierbij kan je al denken aan meer rust tussendoor, minder lange werkdagen en minder zwaar belasten. En daarnaast wel je belastbaarheid onderhouden en vergroten door te blijven bewegen.

 

Het bekken bestaat uit 3 botstukken: 2 bekkenhelften en een heiligbeen. De verbindingen worden gevormd door 3 gewrichten: 2 SI-gewrichten aan de achterzijde tussen heiligbeen en bekkenhelften en 1 symfyse aan de voorzijde tussen de bekkenhelften. Het bekken vormt het kruispunt in het overbrengen van krachten tussen romp en benen. Hiervoor moet het bekken stabiel zijn, dus niet te beweeglijk. Een aantal factoren zorgen voor stabiliteit: de vorm van het gewricht, de stevigheid van de banden en het kapsel, de spieren rondom bekken en lage rug, de buikdruk en de neuromotorische controle.(het aansturen van een beweging).

 

Klachten die kunnen ontstaan door de verminderde stabiliteit zijn:

  • Pijnklachten: rondom het schaambeen (symfyse), stuitpijn, SI – gewrichten en de pijn kan uitstralen richting de billen, bovenbenen en/of liezen.
  • Rugklachten: Lage rugklachten
  • Bekkenbodemklachten: urine verlies, vaak moeten plassen, moeite met plassen, obstipatie

 

Bij de bekkenfysiotherapeut krijg je de adviezen en juiste oefeningen om je belastbaarheid te vergoten, je stabiliteit te versterken en de juiste balans weer te hervatten om zo je zwangerschap zo goed mogelijk te kunnen. Ondanks dat de zwangerschap goed is doorlopen kan ook dat er na de bevalling klachten optreden. Eigenlijk geldt hiervoor dezelfde regel; neem je tijd om van een bevalling te herstellen en daarnaast pas de belasting aan op wat je lichaam aan kan.

 

Bekkenbodem

De bekkenbodem speelt ook een rol bij het stabiliseren van het bekken (naast het fungeren als het ondersteunen van de bekkenorganen en ophouden). Tijdens de zwangerschap wordt door hormonale invloeden het bindweefsel slapper. Daardoor ook de steunfunctie van de bekkenbodem. Naast het verlies van de kracht wordt door toenemende druk van de groeiende baby de belasting verhoogd op de bekkenbodem. Het blijft belangrijk om een goede balans tussen belasting en belastbaarheid te waarborgen.

 

Het verloop van de bevalling heeft invloed op het herstellen van de bekkenbodem. Wanneer de bevalling ongecompliceerd verloopt zal dit merkbaar zijn in het herstel en wordt rust en daarnaast specifieke bekkenbodemoefeningen geadviseerd. Wetende wat de bekkenbodem te verduren heeft gehad tijdens de zwangerschap en de bevalling erna kan je je voorstellen dat het herstelperiode wel even kan duren.  De minimale hersteltijd kan al snel zijn 6-8 weken. Neem ook de tijd om de belasting op je bekkenbodem rustig op te bouwen.

 

Bij aanhoudende bekkenklachten, zoals pijn, urine verlies of zwaar gevoel op de bekkenbodem neem dan weer contact op.