Seks en een gevoelige blaas

Van schaamte tot seks complex

Urineverlies kan een grote invloed op je seksuele relatie hebben. Vrouwen die al wel eens urine hebben verloren tijdens de seks, schamen zich hier vaak voor. Je bent dan continue bezig met het controleren van je blaas. Dit zorgt voor gespannen situaties en je kunt je interesse en zin (libido) in seks verliezen of een ‘seks complex' ontwikkelen. Ook al heb je nog nooit urine tijdens intieme momenten verloren, dan kun je (onbewust) toch bang zijn dat het een keer gebeurt. Met als gevolg dat je dat je minder vaak zin hebt of minder ontspannen bent.

Oorzaken urineverlies

Verslapte bekkenbodemspieren kunnen ongewild urineverlies tijdens de seks veroorzaken. En dat dit tijdens ‘de daad' gebeurt is niet zo vreemd. De buitenste laag van je vagina zit vlak bij je plasbuis. Als een hoest of lacht al (licht) urineverlies kan veroorzaken, dan zal druk (van de penis en het gewicht van je partner) op de plasbuis ook voor aandrang of urineverlies zorgen.

Wat kun je doen?

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen, is er met je partner over praten. Dit lucht op en zal een hoop spanning wegnemen. Jouw partner zal zich nu geen zorgen maken dat er iets met hem of haar aan de hand is, waardoor je minder (vaak) zin hebt gekregen. Zoek samen naar een oplossing die bij jullie past. Voel je je niet begrepen? Laat de ander het dan ervaren door seks te hebben terwijl hij hoognodig moet. Dan begrijpt hij hoe erg de druk is en dat je er niks aan kunt doen om het tegen te houden. Tip: als je last van inspannings- of stressincontinentie hebt, kunnen bekkenbodemoefeningen jouw klachten verminderen of verhelpen.

Tips voor een ontspannen liefdesleven

 

  1. Leeg je blaas vlak van tevoren.
  2. Besteed meer aandacht aan andere manieren van seks: knuffelen, orale seks, het hele lichaam strelen en liefkozen, sensuele massage of anale seks. Elkaar aanraken is een belangrijk deel van jullie relatie.
  3. Denk praktisch, leg een dubbelgevouwen handdoek op het bed, zo voorkom je natte plekken in je beddengoed.
  4. Neem van tevoren samen een warm bad of douche om te ontspannen. Als je dan wat urine verliest is er niks aan de hand.
  5. Maak een afspraak bij de huisarts om te bespreken wat er aan gedaan kan worden. Als oefeningen niet helpen, bestaat er speciale therapie of is kan een operatie de oplossing bieden?

 

Verban seks niet uit je leven, seks is een belangrijk onderdeel van je relatie. Het goede nieuws is dat seks je bekkenbodemspieren traint, waardoor jouw blaas op z'n plek blijft en jij als vrouw ook weer meer plezier aan seks hebt.

 

Bron: https://www.lekkerinhetleven.nl/welzijn/vrouw-en-gezondheid/seks-en-een-gevoelige-blaas