Deze symptomen van een zwakke bekkenbodem wil je niet negeren

Net zoals andere spieren kunnen ook de bekkenbodemspieren verzwakken. Een zwakke bekkenbodem wordt vaak in verband gebracht met zwangerschap, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zelfs als je nooit zwanger bent geweest, is het mogelijk om een zwakke bekkenbodem te hebben. Andere oorzaken van bekkenbodemproblemen zijn onder meer operaties, verwondingen en ja, ook stress.

 

Waarom zijn de bekkenbodemspieren zo belangrijk voor vrouwen?

De bekkenbodemspieren zijn superbelangrijk voor vrouwen omdat ze een grote rol spelen bij het ondersteunen van organen, het reguleren van de blaas en darmen en het stabiliseren van het bekken. Sterke bekkenbodemspieren zijn niet alleen goed voor een gezonde zwangerschap en bevalling, maar ook voor een fijn seksleven en het voorkomen van ongemakken zoals incontinentie. Dus, laten we die bekkenbodemspieren goed verzorgen!

 

Wist je dat een verzwakte bekkenbodem kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen? Daarom wil je de volgende symptomen liever niet negeren.

 

Wat betekent een zwakke bekkenbodem?

Een zwakke bekkenbodem betekent dat de spieren die je bekkengebied ondersteunen niet zo sterk zijn als ze zouden moeten zijn. Als deze spieren niet genoeg power hebben, kunnen er problemen ontstaan in bed of kun je dus last krijgen van incontinentie of orgaanverzakking.

 

Symptomen van een zwakke bekkenbodem

Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op een zwakke bekkenbodem en die je niet zou moeten negeren:

  • Urine-incontinentie - Eén van de meest voorkomende tekenen van een zwakke bekkenbodem is urine-incontinentie. Dit kan zich uiten in urineverlies bij hoesten, niezen of zelfs lachen. Oeps!
  • Verlies van gevoel in het bekkengebied - Een zwakke bekkenbodem kan leiden tot verminderde gevoeligheid in het bekkengebied, wat voor een domper tussen de lakens kan zorgen. Dit beïnvloedt namelijk je seksuele ervaring.
  • Pijn in het bekkengebied - Pijnlijke steken in je bekken kunnen wijzen op een verminderde spierspanning en flexibiliteit in de bekkenbodem.
  • Verstoringen in de stoelgang - Een zwakke bekkenbodem kan ook je darmfunctie beïnvloeden, waardoor je problemen krijgt met je stoelgang zoals obstipatie.
  • Pijn tijdens seks - Zwakke bekkenbodemspieren kunnen naast verminderde gevoeligheid ook zelfs leiden tot pijn of ongemakt tijdens de seks.

Minder bekende symptomen zijn:

  • Frequent urineren - Een zwakke bekkenbodem kan ervoor zorgen dat de blaas niet goed wordt ondersteund, wat resulteert in frequente aandrang om te plassen.
  • Lage rugpijn - De bekkenbodem is nauw verbonden met de spieren in de onderrug, dus een verzwakte bekkenbodem kan lage rugpijn veroorzaken.

Als je één of meer van deze symptomen ervaart kan een bekkenfysiotherapeut helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het verminderen van symptomen.

Gevolgen van zwakke bekkenbodemspieren

In ernstigere gevallen kan een zwakke bekkenbodem leiden tot het verzakken van organen. Je bekkenbodemspieren bieden dan onvoldoende ondersteuning, waardoor organen zoals de blaas, baarmoeder of darmen kunnen verzakken. Dit kan leiden tot vervelende gezondheidsproblemen en ongemakken. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en de bekkenbodemspieren te trainen en versterken.

 

Zo train je je bekkenbodemspieren

Voeg deze oefeningen regelmatig toe aan je routine om je bekkenbodemspieren te versterken en de gezondheid van je lichaam te bevorderen:


Bekkenkanteling

  1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
  2. Kantel je bekken omhoog en omlaag, span daarbij je bilspieren aan.
  3. Houd elke positie enkele seconden vast en herhaal.


Kegeloefeningen

  1. Span je bekkenbodemspieren aan alsof je probeert te voorkomen dat je urine verlies.
  2. Houd deze spanning en tel tot vijf.
  3. Ontspan en herhaal meerdere keren.


Bruggetje

  1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
  2. Til je heupen op naar het plafond, waarbij je je bilspieren aanspant.
  3. Houd de positie een paar seconden vast en keer terug naar de beginpositie. Herhaal dit een paar keer.

 

Bron