Zo voorkom je ongewenst urineverlies

Als je vaker moet plassen, vage buikpijn hebt, last hebt van ongecontroleerd urineverlies of als plassen pijn doet, denk je in eerste instantie misschien aan een blaasontsteking. Maar vaak blijken dit soort ongemakken puur een gevolg van het feit dat je lichaam in en na de overgang minder oestrogenen aanmaakt.

Slijtage van het slijmvlies

Door het oestrogeentekort wordt het slijmvlies van de blaas en de plasbuis dunner en minder elastisch. Hierdoor word je gevoeliger voor irritatie en infecties. Dit slijtageproces wordt, met een duur woord, ook wel ‘atrofie’ van het slijmvlies genoemd. Antibiotica gaan je in dit geval niet helpen.

Bekkenbodemspieren

Ook de bekkenbodemspieren, die onder andere je plasbuis en blaas ondersteunen, zijn deels schuldig aan je ongelukjes. Net zoals in de rest van je lichaam, gaat ook hier de rek er wat uit, en door een tekort aan oestrogeen verslapt ook de sluitspier van de blaasuitgang. Dus voel je een niesbui opkomen? Kruisen die benen!

Soorten urineverlies

De meestvoorkomende vormen van ongevraagd urineverlies in de overgang zijn:

Stress- of inspanningscontinentie
Deze komt het vaakst voor in de overgang. Het geeft urineverlies bij hoesten, niezen, hard lachen, bukken en sporten en je verliest enkele druppels tot een volledige plas.

Oorzaak: verzwakte en/of beschadigde bekkenbodemspieren.

Urge- of aandrangincontinentie
Als je hier last van hebt, krijg je plotseling aandrang en moet je vaak plassen. Je kunt je plas niet ophouden en soms loopt de urine al voordat je de wc hebt bereikt.

Oorzaak: slijtage van het slijmvlies (atrofie). Zenuwbeschadiging als gevolg van bevallingen, operaties, bestraling, medicijngebruik of neurologische aandoeningen kunnen ook een rol spelen.

Met een beetje pech heb je beide vormen.

Oplossingen

Maar… voordat je naar het incontinentieverband grijpt, kun je ook deze oplossingen proberen.

Oestrogeentabletten
Bij urge- of aandrangincontinentie veroorzaakt door atrofie heeft een behandeling met oestrogeentabletten of -crème meestal een goed effect. Als de ergste klachten zijn geweken, kun je eventueel volstaan met een onderhoudsbeurt van een- tot tweemaal per week. Het gebruik van oestrogenen op deze manier heeft geen risico’s. Vraag je huisarts naar de mogelijkheden.

Bekkenbodemspieroefeningen
Bij stressincontinentie geeft bekkenbodemfysiotherapie vaak veel verbetering. De therapeut leert je hoe je door bepaalde oefeningen de functie van de bekkenbodemspieren kunt verbeteren, waardoor je beter je plas kunt ophouden. Opwww.nvfb.nl vind je adressen van bekkenfysiotherapeuten. Op mijnbekkenbodem.nlvind je meer info hierover.

Je kunt ook gratis thuis deelnemen aan het corewellness-videoprogramma. De bekkenbodemspieroefeningen in dit programma zijn gebaseerd op de zogeheten Pelvicore-techniek. Volgens de website zou deze techniek stressincontinentie bij zestig tot zeventig procent van de vrouwen verhelpen. Je zou er zelfs een plattere buik en betere houding van krijgen.

Verzakte blaas

Ongewenst urineverlies kan ook veroorzaakt worden door een verzakte blaas. Je merkt snel genoeg of je dit hebt, want er komt dan een bal naar buiten (uit je vagina). In dit geval kan het plaatsen van een ring (pessarium) de verzakking en de klachten meestal verhelpen. Soms is een operatie de beste oplossing. Hoe dan ook: blijf er niet mee doorlopen, maar ga naar de huisarts.

 

Bron | Menoblues, Handboek voor vrouwen in de overgang, door Pauline Ottervanger en Wilma Smit

https://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/tips-tegen-urineverlies/