Altijd nodig plassen als je bijna thuis bent?

Je bent onderweg naar huis en zodra je voordeur in zicht komt, moet je ineens onwijs nodig naar de toilet. Herkenbaar? Urologen noemen dit ‘sleutelincontinentie’. Zo werkt het, en dit kun je ertegen doen.

 

Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt. Je bent onderweg naar huis en op het moment dat je je straat in rijdt, moet je ineens heel nodig plassen. Zodra je de sleutel in het slot steekt, is het alsof je het niet meer op kunt houden. Eenmaal thuis ren je gelijk naar de wc. Best gek, want een kwartier daarvoor was je aandrang om te plassen helemaal niet zo groot. Hoe kan dit?

Sleutelincontinentie

Je bent niet de enige die hier weleens last van heeft. Er bestaat zelfs een term voor dit fenomeen, namelijk ‘sleutelincontinentie’ of aandrangincontinentie. Het is eigenlijk een pavlov-reactie en aangeleerd gedrag. Normaal onderdrukt je brein de trigger om naar de wc te gaan, maar zodra je weet dat je in de buurt van een wc bent, moet je ineens plassen.

Omgeving heeft invloed op je blaas en brein

Ook je omgeving heeft invloed op je blaas en je brein. Zo bestaat er zoiets als een ‘verlegen blaas’. Dat houdt in dat je het lastig vindt om naar het toilet te gaan als er anderen in de buurt zijn. Je hebt dan bijvoorbeeld moeite met plassen op het werk of in een restaurant. Als je de hele dag je plas ophoudt, is het logisch dat je bij thuiskomst ineens heel nodig naar het toilet moet.

De omgeving speelt een grote rol in het aantal toiletbezoeken. Thuis zullen mensen zich een stuk comfortabeler voelen dan op een vies openbaar toilet. Hierdoor is het makkelijker om aandrang te voelen en daadwerkelijk naar de wc te gaan. Bij sleutelincontinentie is het signaal dat je blaas vol is niet veranderd of erger geworden, maar wordt het signaal minder goed onderdrukt door de veranderde omgeving.

Dat geldt ook voor het geluid van een kletterende waterval of een fontein, dat je laat denken dat je moet plassen. Het horen van stromend water kan je brein het idee geven dat je snel naar de wc moet. Dit gedrag kun je trainen door gedragstherapie en je vaker bloot te stellen aan dit soort geluiden.

Overactieve blaas

Je hoeft je gelukkig niet meteen zorgen te maken als je af en toe last hebt van sleutelincontinentie. Het is normaal dat je ongeveer twee tot vier uur je plas kan ophouden. Moet je vaker dan twee keer per uur plassen, dan kan het zijn dat je last hebt van een overactieve blaas.

Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Dat komt onder andere door hormonen, de overgang en omdat vrouwen anatomisch anders in elkaar zitten dan mannen.

Baas over je blaas

Wil je weer ‘baas over je blaas’ worden? Daar is een handige truc voor. Als je vaak de aandrang voelt om te plassen, kun je jezelf trainen om minder vaak naar de wc te gaan. Probeer het steeds vijf minuten langer op te houden. Voel je heel erg de aandrang? Dan kan het helpen om dat gevoel weg te ademen.

  • Train je bekkenbodemspieren. Je bekkenbodem ondersteunt namelijk je blaas. Door je bekkenbodem te ontspannen kun je beter plassen.
  • Let op je gewicht. Als je wat zwaarder bent en/of veel buikvet hebt, kan dat invloed hebben op je blaas. 
  • Minder met koffie en alcohol. Cafeïne en alcohol zorgen ervoor dat je nog vaker naar de wc moet.

Bron