Hoe maak je het plassen na de bevalling gemakkelijker?

Het is misschien niet het meest glamoureuze onderwerp om over te praten, maar het is een onderwerp waar veel vrouwen zich na de bevalling zorgen over maken: naar het toilet gaan. Tijdens de zwangerschap en bevalling kan er schade aan de bekkenbodem optreden, waardoor het moeilijk kan zijn om te plassen. Hier een aantal tips om het plassen na de bevalling gemakkelijker te maken.

1. Wacht niet te lang

Wacht niet tot je blaas vol is om te gaan plassen. Dit kan leiden tot meer druk op de bekkenbodem en het moeilijker maken om te plassen.

2. Ontspan

Probeer te ontspannen wanneer je gaat plassen. Stress en spanning kunnen de bekkenbodemspieren aanspannen en het moeilijker maken om te plassen.

3. Drink voldoende water 

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Dit kan helpen om de urine minder geconcentreerd te maken en het gemakkelijker te maken om te plassen.

 

4. Ga comfortabel zitten

Zorg ervoor dat je comfortabel zit op het toilet. Plaats je voeten op een krukje en leun iets naar voren om de bekkenbodemspieren te ontspannen.

5. Zorg voor goede hygiëne

 

Als je hechtingen hebt na de bevalling, zorg dan voor goede hygiëne tijdens het plassen. Gebruik eventueel een bidet of een flesje met warm water om het gebied schoon te maken. Dep het gebied voorzichtig droog met een zachte doek om irritatie te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig van maandverband te wisselen om infecties te voorkomen. 

6. Maak je geen zorgen

Maak je geen zorgen als het plassen na de bevalling niet meteen lukt. Het kan even duren voordat de spieren in het bekkengebied weer normaal functioneren.

7. Zoek hulp

Als je na enkele dagen nog steeds moeite hebt om te plassen, zoek dan hulp. Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de urinestroom.

Bron