Ongewild urineverlies? Hier een aantal praktische tips

Urine-incontinentie is het ongewild verlies of niet kunnen ophouden van urine, bijvoorbeeld tijdens het lachen, hoesten, springen of tillen. Geen fijn onderwerp, maar ruim een miljoen Nederlanders hebben ermee te maken, waarvan 75% vrouw. Gelukkig is veel te doen aan ongewild urine verlies. 

 

Voeding

Bepaalde dranken en voeding kunnen incontinentieproblemen verergeren óf verbeteren. Gunstig is vezelrijke voeding (volkorenbrood, groente en fruit) en op soja gebaseerd eten. Voeding op basis van tomaat, citrusvruchten, smaakmakers als tabasco, alcohol, cafeïne of koolzuur kun je beter laten staan.

Vocht

 

Minder drinken om ongelukjes te voorkomen lijkt logisch maar doe dat niet. Drink voldoende (1,5 tot 2 liter per dag) om je blaas gezond te houden en bacteriegroei te voorkomen. Drink gedurende de hele dag regelmatig water en minder na het avondeten om ongelukjes ’s nachts te voorkomen. Matig met alcohol, koffie en thee.

Blaastraining

Train je blaas om aandrang onder controle te krijgen. Probeer op het toilet je plas drie tellen op te houden. Lukt dat, probeer het dan een volgende keer vijf tellen. Experimenteer met ‘klokplassen’: verleng de tijd tussen twee toiletbezoekjes met 10 minuten (dus in plaats van elke 50 minuten elk uur gaan).

Oefeningen

Vraag je huisarts of een bekkenfysiotherapeut naar oefeningen om je bekkenbodem te verstevigen en daarmee de controle over plassen te verbeteren. 

Seks

Bang voor urineverlies tijdens de seks? Bekkenbodemspieren verkleinen de kans daarop (en kunnen ook nog eens zorgen voor een intenser orgasme!). Probeer ook voor het vrijen alvast naar het toilet te gaan om de blaas te legen. En denk eens aan andere standjes die minder druk uitoefenen op je blaas en urinebuis.

Noodsituatie

Plotselinge aandrang? Buig je bovenlichaam voorover (alsof u uw veters strikt) om de druk in de buikholte te verminderen. Of span je bekkenbodem aan (tot 30% van de volle kracht) en loop rustig naar het toilet. Vooral níet doen: je knieën tegen elkaar drukken, billen samenknijpen of bekkenbodem- spieren maximaal aanspannen: die raken snel vermoeid.

Houding

Neem de tijd en zorg voor een goede zithouding tijdens een toiletbezoek: rechtop met je voeten plat op de grond en je knieën iets uit elkaar. Plas zonder te onderbreken en te persen. Wiebel daarna of buig voorover om nadruppelen te voorkomen, kantel je bekken en pers nog eens licht na (bekkenbodem aan- en ontspannen).

Bron: ww.zin.nl