Weer sporten na de bevalling: 3 tips

Ben je net moeder geworden en wil je weer in vorm komen? Sporten en bewegen is een prima manier om tijd voor jezelf te nemen en te werken aan je herstel. Hieronder staan tips om op een verantwoorde manier je conditie weer op te bouwen.

 

Tip 1: Sport de eerste tijd niet te intensief

Een bevalling vraagt veel van je lichaam, terwijl de eerste tijd na de bevalling je baby veel energie vereist: slechte nachten, een nieuw evenwicht vinden en je lichaam moet herstellen. Daarom is het verstandig de eerste zes weken nog niet intensief te sporten. Houd het bijvoorbeeld bij het opbouwen wandelen of fietsen en trainen van de bekkenbodem. Ga met de wandelwagen op pad bijvoorbeeld: goed voor jou en je baby. Soms helpt het om een plan te maken met concrete doelstellingen, bijvoorbeeld: ik ga drie keer per week een uur wandelen met de kinderwagen. Of: ik ga iedere dag voor ik opsta drie bekkenbodemoefeningen doen.

Tip 2: Raadpleeg je verloskundige of bekkenfysiotherapeut als je wilt sporten na de bevalling

Over het algemeen kun je zeggen dat hoe zwaarder de bevalling was, hoe langer het herstel duurt. Houd dus rekening met je lijf en gun jezelf de tijd te herstellen. Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met opbouwen van sporten. Bij een keizersnede is dit meestal 8 tot 10 weken. Het is verstandig je sportactiviteiten en plannen te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Bij problemen met je bekkenbodem kun je ook bij een gespecialiseerde bekenfysiotherapeut terecht.

Tip 3: Train je bekkenbodemspieren

Door de zwangerschap en bevalling zijn je bekkenbodemspieren verslapt. Daardoor kun je ongewild beetjes urine verliezen als er druk wordt uitgeoefend op de bekkenbodem. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij inspanningen zoals springen en joggen. Daarom is het een goed idee om je bekkenbodemspieren te trainen. Hiermee kun je al snel na de bevalling beginnen. Op internet zijn allerlei oefeningen te vinden. Daarmee kun je eventuele verzakking van de baarmoeder en incontinentieproblemen voorkomen. Bovendien heb je een sterke bekkenbodem nodig om weer te kunnen beginnen met sporten en met het trainen van de ook al verslapte buikspieren.

En verder:

vrouwen aan het sporten tijdens een groepsles op de sportschool
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Wil je je laten inspireren? Kijk dan eens bij de indoortrainingen van PowerMama of outdoortrainingen van Mom in BalanceMom in Balance