Zo herken je een verzakking van de baarmoeder, blaas of darmen

Als je bekkenbodemspieren minder sterk zijn, bijvoorbeeld door de overgang of een bevalling, kun je verschillende ongemakken ervaren. Het wordt moeilijker om je plas op te houden en er kunnen ook seksuele problemen optreden. Een zwakkere bekkenbodemspier kan ook zorgen voor een verzakking van de baarmoeder, blaas en/of darmen.


Bij een verzakking zitten één of meerdere organen niet meer op hun plaats. Je blaas, baarmoeder en/of darmen verschuiven, met allerlei gevolgen van dien. Zo kan het verzakken van organen er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze zelf ook minder goed werken. Dit kan klachten met poepen, plassen en vrijen veroorzaken.

De oorzaak van een verzakking van de baarmoeder

 

Een belangrijke oorzaak van verzakking van de baarmoeder, blaas en darmen, is een verzwakte bekkenbodem. Dit is het geheel van spieren en bindweefsel onderin je buik. De spieren en banden houden je baarmoeder, blaas en darm op hun plaats, maar als deze beschadigd raken of zwakker worden, kunnen je organen zakken. Een kwart van de vrouwen krijgt te maken met een verzakking, met name na de overgang. Ook een bevalling, overgewicht, veel hoesten, vaak hard persen bij het poepen en het ouder worden kunnen de kans op een verzakking vergroten. Het risico op een verzakking is ook groter als je moeder of zus dit ook (gehad) heeft. Goed om te weten: een verzakking kan geen kwaad. Wel kan het zorgen voor pijn en ongemak.

Symptomen van een verzakking

Een verzakking hoeft geen klachten te geven, maar dit kan wel. Welke klachten opspelen is afhankelijk van de verzakking die je hebt. We zetten ze per soort voor je op een rij.

De symptomen van een baarmoederverzakking

Bij een baarmoederverzakking, zakt de baarmoeder uit de normale positie. Dit voelt aan als een bobbel in de schede of een balletje uit de schede. 

De klachten bij een verzakking van de blaas

Bij een verzakking van de blaas zakt de voorwand van de schede naar buiten. Hier rust de blaas op. Deze verzakking kan aanvoelen alsof er een balletje uit de schede zakt.

Symptomen van een verzakking van de darm

Bij een verzakking van de darm, is de achterwand van de schede te slap. Hierdoor kan je endeldarm naar buiten komen of zakt de dunne darm tussen de schede en dikke darm. Ook bij deze verzakking kun je een bobbel of balletje uit de schede voelen.

Voor alle vormen van verzakking geldt dat de klachten gedurende de dag erger worden. Daarbij kan ook zwaar tillen of lang lopen klachten veroorzaken. Dit komt doordat deze activitieiten zorgen voor meer druk op de bekkenbodem. De klachten nemen vaak af als je rust neemt. Heb je een verzakking, maar geen klachten? Ook dat kan.

Voor alle vormen van verzakking geldt dat de klachten gedurende de dag erger worden. Daarbij kan ook zwaar tillen of lang lopen klachten veroorzaken. Dit komt doordat deze activitieiten zorgen voor meer druk op de bekkenbodem. De klachten nemen vaak af als je rust neemt. Heb je een verzakking, maar geen klachten? Ook dat kan.

Als gezonder leven niet (genoeg) werkt, zijn er ook andere opties. Zo kan bekkenfystiotherapie helpen om de spieren rondom je bekken te versterken. 

Bron