Ik heb pijn tijdens de penetratie: wat is daarvan de oorzaak?

Ik ben 66 jaar en ik heb een ontzettend lieve vriend. Als wij seks hebben is penetratie altijd een probleem. Het doet altijd pijn. Wij gebruiken gel en dat werkt best goed, maar zodra hij met zijn penis in mijn vagina probeert te gaan, doet het pijn. Het lijkt wel alsof zijn penis veel te dik is en ik voel dan een soort 'ring' aan de ingang van de vagina. Wat kan daarvan de oorzaak zijn en wat kunnen wij er verder aan doen? 

Ik had vroeger al problemen met het inbrengen van tampons en het lijkt wel alsof ik - in tegenstelling tot mijn vriend - bijzonder eng 'geschapen' ben. Ik vind zijn penis behoorlijk dik. Wij vinden onze seksbeleving verder heerlijk. En op andere manieren komen wij bijna altijd wel tot een orgasme, maar ik wil zo graag dat het eens 'echt' lukt. Met mijn overleden man lukte het ook niet altijd, maar daarvoor vind je ook wel oplossingen.

 

De klacht die je beschrijft zou kunnen wijzen op een hypertone bekkenbodem. Hoogstwaarschijnlijk komt de pijn bij penetratie daar vandaan, omdat de bekkenbodemspieren te sterk aangespannen zijn.

Vanuit mijn praktijkervaring hoor ik vrouwen vaak klagen over een branderige of schurende pijn bij de ingang van de vagina. Deze pijn is meestal tijdens en na gemeenschap. Soms doet het inbrengen van een tampon of vinger zelfs pijn of lukt niet. Dit wordt ook wel vaginistisch reageren genoemd. Daarom denken vrouwen vaak dat ze te nauw zijn. Bij een te gespannen bekkenbodem kun je ook andere klachten hebben, zoals blaasontstekingen, obstipatie en moeite met ademhalen (te snel een hoge en gespannen ademhaling) en regelmatige aandrang om te plassen.

Wat zou kunnen helpen is bekkenbodemreëducatie bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. De huisarts kan je hierin vast adviseren. Ik werk veel samen met bekkenfysiotherapeuten en ik zie hele goede resultaten bij deze klacht. Het goede nieuws is dus dat dit probleem op te lossen is.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/seks-en-soas/ik-heb-pijn-tijdens-de-penetratie-wat-is-daarvan-de-oorzaak