Veel vrouwen hebben last van urineverlies. Hoe ga je hiermee om?

Last van urineverlies

Ongewenst urineverlies wordt in veel gevallen veroorzaakt door de oprekking of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit kan gebeuren door een zwangerschap/bevalling, door hormonale veranderingen, bij langdurig hoesten en door het ouder worden. Vroeg of laat krijgen behoorlijk wat vrouwen er last van en dat kan best vervelend zijn. Urineverlies is lastig maar kan in principe geen kwaad. Gelukkig zijn er wel manieren om er mee om te gaan!

 

Bekkenbodem trainen

Het is altijd goed om te proberen om de oorzaak van het urineverlies aan te pakken. Niet altijd is het mogelijk, maar in bepaalde gevallen kan het goed werken om je bekkenbodem dagelijks te trainen. Dit kan je zelf thuis doen of samen met een bekkenfysiotherapeut. In veel gevallen wordt dit gewoon door je zorgverzekering vergoed. De bekkenfysiotherapeut kan je oefeningen geven om te trainen.

Andere mogelijkheden

Bespreek het tevens met de huisarts dat je last hebt van urineverlies. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk urineklachten veroorzaken of verergeren. Samen met de arts kun je naar eventuele andere mogelijkheden kijken. Een andere factor die ook van invloed kan zijn op de mate van het urineverlies, is je gewicht. Ben je te zwaar? Dan is de druk op de bekkenbodem groter. 

Heb jij last van urineverlies? Urineverlies komt erg vaak voor en er zijn veel manieren om geholpen te worden. Gun jezelf deze hulp!

Bron: Damespraatjes