OOK FIT DOWN UNDER: 'EEN TÉ GESPANNEN BEKKENBODEM IS JUIST NIET GOED'

PATATZAK

Om de anatomische kennis op te frissen: “De bekkenbodem hangt als een soort patatzak in je bekken, opgebouwd uit spierbundels en stevig bindweefsel. Die sluit je bekken aan de onderkant af”, vertelt Van den Bos. De bekkenbodem ondersteunt bij de vrouw onder andere de blaas, de plasbuis, de vagina, de baarmoeder en de endeldarm.

Daarbij zorgt de bekkenbodem ervoor dat deze organen op de juiste plek blijven, hij controleert de sluitspier en heeft een seksuele en reproductieve functie.

KLACHTEN

Zodra de bekkenbodem niet of minder functioneert, kunnen verschillende klachten ontstaan. “De bekkenbodem heeft alles te maken met plassen, poepen en sex”, zegt Van den Bos. “Als de bekkenbodem minder goed of niet functioneert, kunnen problemen ontstaan met de ontlasting of tijdens het vrijen.” Ook kunnen verzakkingsklachten ontstaan of kunnen mannen – ja, die hebben hem ook – prostaatproblemen ontwikkelen. Bekkenbodemklachten komen vaak voor: meer dan één miljoen Nederlanders hebben er problemen mee.

 

ONTSPANNEN

Wat veel mensen niet weten, is dat een té gespannen bekkenbodem ook niet goed is. “Die verergert juist urineverlies. Maar te veel water drinken of te veel vezels eten, zorgt er ook voor dat de bekkenbodemspieren alleen maar harder moeten werken. Het zijn spieren die we allemaal onbewust aanspannen én ontspannen.”

Volgens de bekkenfysiotherapeut gaat het er vooral om dat men zich bewust is van hoe je de bekkenbodem gebruikt. “Onze billen zijn als het ware twee flinke biefstukken, maar onze bekkenbodemspieren zijn niet dikker dan twee plakjes kwetsbare rosbief. Zo moeten we er ook mee omgaan.” Tegenwoordig wil iedereen de bekkenbodem trainen, maar te veel trainen geeft juist klachten. “Je moet de spieren ook maximaal kunnen ontspannen. Zeker tijdens de sex”, stelt Van den Bos.

SEX

Een te gespannen bekkenbodem kan de pret onder de lakens bederven, zegt ze. “De doorbloeding en vochtigheid van de vagina zijn dan minder. Penetratie of zelfs klaarkomen kunnen pijnlijk worden.” Bij een ontspannen bekkenbodem is de vagina goed toegankelijk. Hoe je ontspant? Om te beginnen: je vagina masseren. “Lekker onder de douche of in bad. Daar heb je nu, tijdens de coronacrisis, extra veel tijd voor. Ontdek wat jij fijn vindt en waar je van ontspant. Veel vrouwen weten niet eens wat ze fijn vinden.”

TRAINING

Om de bekkenbodem in goede conditie te houden, zijn yoga- en ademhalingsoefeningen een goede training. Maar Van den Bos waarschuwt: “Ga niet op eigen houtje aan de slag met bijvoorbeeld een app. Als het onduidelijk is of je bekkenbodem minder actief of juist overactief is, is de kans groot dat je je doel voorbij schiet als je zelf aan de slag gaat. Heb je klachten? Laat je dan instrueren door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, dan weet je zeker dat je het goed doet.”

 

Bron: https://www.linda.nl/nieuws/interview/bekkenbodem-gespannen-spieren-trainen/