Urineverlies door te gespannen bekkenbodem

Wie hebben te gespannen bekkenbodemspieren?

Vrouwen van alle leeftijden kunnen last krijgen van te gespannen bekkenbodemspieren. Die liggen als een hangmatje onderin het bekken en ondersteunen de baarmoeder en blaas.

Waardoor zijn de bekkenbodemspieren zo gespannen?

Er zijn verschillende oorzaken. De aandoening kan een gevolg zijn van chronisch lage rugpijn of bekkenpijn. Soms is er sprake van traumatische gebeurtenissen in het verleden, zoals seksueel misbruik, waardoor de bekkenbodemspieren onbewust aangespannen worden. Ook kan het té fanatiek trainen van de bekkenbodemspieren – bedoeld om verslapping tegen te gaan – ertoe leiden dat de spieren juist teveel aanspannen.

Hoe erg is dat?

Een overactieve bekkenbodem kan leiden tot urineverlies. Doordat de bekkenbodem tegen de blaas drukt, moeten sommige vrouwen ook heel vaak plassen. Goed ‘uitplassen’ lukt door de gespannen spieren niet, en dat leidt weer tot blaasontstekingen. Ook kun je pijn bij het vrijen hebben.

Wat is eraan te doen?

De bekken-fysiotherapeut kan je leren de bekkenbodemspieren op de juiste manier te gebruiken en te ontspannen. Oefeningen tegen te strak aangespannen bekkenbodemspieren zijn bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

 

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/urineverlies/urineverlies-door-te-gespannen-bekkenbodem