Hoe ongezond is het om je plas lang op te houden?

Dringend moeten plassen terwijl er geen toilet in de buurt is: heel oncomfortabel en soms zelfs een beetje pijnlijk. Je plas ophouden is volgens urologen dan ook niet zonder risico.

ELASTISCH

Je blaas bestaat namelijk uit elastisch weefsel. Net zoals bij een rekker kan de rek eruit gaan bij lange spanning. Dat gebeurt niet na één keer, maar als je het dikwijls herhaalt, kun je ‘m nooit meer herstellen naar z’n oorspronkelijke vorm. Dat gebeurt ook bij je blaas: door het uitrekken kun je je knijpkracht verliezen, waardoor je minder goed zal kunnen plassen en meer kans krijgt op blaasontstekingen.

NIERSCHADE

En dat is niet het enige. Urologen zeggen dat een uitgerekte blaas zelfs nierschade kan veroorzaken. Ze raden dan ook aan om je plas nooit langer dan vier uur op te houden.

METEEN NAAR HET TOILET … OF BETER NIET?

Is het dan slim om altijd meteen naar het toilet te gaan als je voelt dat je moet plassen? Het antwoord is: nee. Je blaas went zo aan kleine plasjes, waardoor een overactieve blaasop de loer ligt. Dit wordt ook wel aandrang-incontinentie genoemd: een vervelend kwaaltje waarbij je je plas nog amper kunt ophouden. De beste optie is dus om niet te vaak naar het toilet te gaan, maar enkel als je voelt dat het tijd is. Gewoonlijk plassen vrouwen om de drie à vier uur.

Bron: https://www.libelle.be/gezond/hoe-ongezond-het-om-je-plas-lang-op-te-houden/