Moet je plassen als je niest? Hierdoor kan het komen..

Plassen als je niest: het is iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Maar liefst één op de drie vrouwen heeft hier op een willekeurig moment in haar leven weleens last van. Vervelend: want het zorgt voor flink wat gene. De kans is groot dat je last hebt van stressincontinentie, oftewel een verhoging van druk in de buikholte, waardoor je ongewild urine verliest.

 

Als je last hebt van stressincontinentie verlies je niet alleen kleine beetjes urine als je niest, maar misschien ook als je lacht, springt, hoest of je spieren aanspant.

Stressincontinentie

Hoewel het woord doet vermoeden dat het te maken heeft met stress, is niets minder waar. Het woord ‘stress’ verwijst niet naar psychologische stress, maar naar fysieke belasting. Stressincontinentie komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is de meest voorkomende vorm van incontinentie en komt ook voor bij jongere vrouwen. Stressincontinentie ontstaat doordat je de controle over je blaas verliest. Wanneer er druk uitgeoefend wordt op de blaas en plasbuis, kan er urine lekken.

De oorzaak van urineverlies kan ook een verzwakte of beschadigde bekkenbodemspier zijn. Deze spieren ondersteunen namelijk de plasbuis en trekken samen om te voorkomen dat je urine verliest. Als je plast, ontspannen deze spieren zodat urine juist wel kan stromen. Als de spier verzwakt is, zal deze eerder ontspannen en dus zorgen voor ongewild urineverlies.

Naast stressincontinentie is er ook een andere vorm: urineverlies bij aandrang. De twee lijken op elkaar, maar kennen een belangrijk verschil: bij urineverlies bij aandrang moet je ineens heel nodig naar de wc. Je moet dan ineens heel nodig plassen en bent vaak niet op tijd bij de wc.

De oorzaak van plassen als je niest

Een verzwakte bekkenbodemspier en de stressincontinentie die daarbij komt kijken, kan ontstaan door verschillende oorzaken. Een bekende is een bevalling, waardoor de spieren minder sterk zijn. Maar ook deze factoren kunnen een rol spelen:

  • Je hebt minder vrouwelijke hormonen door de overgang
  • Leeftijd en gewicht
  • Lange tijd veel hoesten
  • Een verwonding aan de onderrug
  • Een verzakking

Stressincontinentie behandelen

Vaak plassen als je niest kan vervelend zijn, niet in de laatste plaats door het ongemak dat je ervaart. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de stressincontinentie te behandelen. Het is verstandig om eerst contact op te nemen met een arts, zodat je zeker weet dat er geen sprake is van onderliggende aandoeningen. Zodra dit uitgesloten is, kun je kijken of je bepaalde dingen kunt veranderen in je leven. Zo kan het verstandig zijn om minder cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken te drinken. Ook het eten van meer vezels en stoppen met roken kan helpen. Merk je dat je vaak ongewild urine verliest? Probeer dan een toiletpauze in te plannen, zodat je je blaas kunt trainen.

Als je moeite hebt met het ophouden van je plas, is het ook verstandig om je bekkenbodemspieren te versterken. Hiervoor kun je verschillende oefeningen doen, waarvoor je een bekken-fysiotherapeut kunt raadplegen. Als deze therapie niet helpt, kan een operatie overwogen worden. Hierbij wordt een bandje van kunststof rond de plasbuis aangelegd, vlakbij de uitgang van de blaas. Er ontstaat dan een drempel onder de plasbuis. Daarnaast is er ook een behandeling met bulkinjecties. Als je stressincontinentie hebt, maar niet in aanmerking komt voor een operatie, kan hiervoor gekozen worden. Er wordt dan een soort gelei in de wand van de plasbuis gespoten, waardoor deze beter afsluit.

Als je heel veel of vaak moet plassen, je last hebt van een branderig gevoel of bloed hebt bij je plas, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Dit geldt ook als je een hernia in de rug hebt en ineens niet meer goed kunt plassen of als je zomaar plas verliest zonder dat je je inspant en zonder het gevoel te hebben dat je moet plassen.

Bron