Bekkenfysiotherapie helpt tegen anale pijn

Het leren ontspannen van de spieren van de bekkenbodem via bekkenfysiotherapie blijkt erg belangrijk te zijn voor het genezen van een anale fissuur. 

Een anale fissuur is een scheurtje of een wondje in de anus, op een gevoelige plek. Als het niet geneest kan het een chronische aandoening worden. Het wondje op de anus zorgt voor een scherpe pijn tijdens het poepen, bloedverlies en in zeldzame gevallen een ontsteking.

In de studie kreeg de ene groep patiënten met een chronische anale fissuur direct bekkenfysiotherapie en de andere groep na twee maanden. De groep die meteen bekkenfysiotherapie kreeg, had daar al direct baat bij. De studie werd uitgevoerd samen met de chirurgen uit de kliniek in Bilthoven in samenwerking met bekkenfysiotherapeuten uit heel Nederland.

Een anale fissuur is een pijnlijke en gênante aandoening die vaak tot een negatieve spiraal leidt. "Een vicieuze cirkel waarbij de pijn kan leiden tot verkramping van de kringspier en bekkenbodem. Hierdoor wordt de stoelgang steeds moeilijker en kan er angst ontstaan om naar de wc te gaan”. "We zien ook dat het hebben van een chronische fissuur een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven."

Chronisch

Een chronische anale fissuur wordt volgens de huidige richtlijnen eerst behandeld met Diltiazem zalf en adviezen voor een makkelijke stoelgang. Als het niet over gaat, kan een botuline toxine injectie de verkrampte spier lam leggen. Helpt dat nog niet dan is een operatie mogelijk, waarbij de kringspier wordt ingesneden. "Bekkenfysiotherapie behoort niet tot de standaard behandeling, terwijl we al jaren weten dat de bekkenbodem ook vaak verkrampt bij anale pijn. De kans op het verliezen van je ontlasting na zo’n operatie is best groot”. "Dat wil je voorkomen. We zijn dus heel blij dat we het nut van bekkenfysiotherapie nu aan hebben kunnen tonen.”

Nu de studie de positieve werking heeft aangetoond is het volgens haar belangrijk dat bekkenfysiotherapie een plek krijgt in de behandeling van chronische anale fissuren. "We hopen dat de artsen nu sneller inzien dat de fissuur misschien niet overgaat door de verkrampte bekkenbodem en wel over kan gaan met bekkenfysiotherapie. Zo kan een operatie waarschijnlijk worden voorkomen”.

 

Bron: NZG