Een zwakke blaas? Dit moet je weten over incontinentie

Wat is incontinentie?

Incontinentie houdt in dat je je plas niet op kan houden. Normaal gesproken reageren de bekkenbodemspieren op samentrekkingen van de blaas om zo de urinebuis aan te spannen en te ondersteunen, zodat je je plas in kan houden. Wanneer dit niet goed werkt gaat er ongewenst urine lekken. Dit treft ongeveer drieëndertig procent van de vrouwen - dat is één op drie vrouwen.

Wat kan incontinentie veroorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken die tot incontinentie kunnen leiden, waarvan gewichtstoename één van de meest voorkomende is. Daarom krijgen veel vrouwen tijdens de zwangerschap of de overgang te maken met incontinentie. Een bevalling kan ook zorgen voor symptomen van incontinentie, omdat het de bekkenbodemspieren beschadigt die door de zwangerschap al uitgerekt en verzwakt zijn. Andere oorzaken zijn onder andere hypermobiliteit, chronische obstipatie, intensief trainen of herhaaldelijk zware dingen tillen.

 

Wat zijn de verschillende soorten incontinentie?

Stress incontinentie

Stress incontinentie houdt in dat je je plas niet goed op kan houden tijdens bepaalde bezigheden die de druk op de buikholte verhogen zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, rennen en springen.

Aandrang incontinentie

Aandrang incontinentie betekent dat je niet op tijd naar het toilet gaat en dus te laat merkt dat je eigenlijk naar de wc moet. Er kan ook sprake zijn van het overactieve blaas syndroom.

 

Mythes over incontinentie ontkracht

Incontinentie hoort nu eenmaal bij het ouder worden

Nee! Hoewel incontinentie vaker voorkomt bij ouderen, betekent dit niet dat het bij ouder worden hoort. Wanneer we ouder worden en de overgang in gaan, stoppen we met de productie van oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat we minder zacht weefsel in ons lichaam overhouden. Dat is ook het geval rondom de plasbuis en dat kan zorgen voor incontinentie. Dit tekort aan oestrogeen kan er ook voor zorgen dat je gewicht toeneemt en dat zorgt voor nog meer druk op de bekkenbodemspieren. Die spieren krijgen dan automatisch minder steun, wat de kans op incontinentie vergroot.

Alleen oudere vrouwen worden incontinent

Nee! Vrouwen van elke leeftijd kunnen te maken krijgen met incontinentie, zelfs vrouwen die geen kinderen hebben of nog nooit zwanger zijn geweest. Hobby's zoals hardlopen en trampoline springen zijn twee veelvoorkomende oorzaken van incontinentie ongeacht de voorgeschiedenis. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit een verandering in je routine die ervoor zorgt dat je vaker of minder vaak naar het toilet moet, bijvoorbeeld langere shifts op je werk of wanneer je een lange reis maakt.

Elke vrouw die bevalt wordt incontinent

Nee! In hoeverre de bekkenbodemspieren verzwakt zijn, ligt aan de complexiteit van de bevalling, hoelang het heeft geduurd, hoeveel je baby weegt en het genezingsproces. Sommige vrouwen zullen er na hun bevalling last van hebben, anderen kunnen pas jaren later symptomen van incontinentie ervaren en anderen hebben er helemaal geen last van.

Incontinentie kun je onder controle houden met hoeveel je drinkt

 

Nee! Er is helaas geen direct verband tussen het drinken van water en incontinentie. Incontinentie kan ontstaan met een volle of lege blaas. Dit komt doordat het lekken niets te maken heeft met de capaciteit van je blaas. Het heeft eerder te maken met kracht of reflexen. Daarom heeft je blaas vaak genoeg leeg maken geen zin. Minder drinken zal het waarschijnlijk alleen nog maar erger maken, omdat er dan meer afvalstoffen in je urine zitten die de plasbuis gaan irriteren.

 

Bron: glamour.nl