We poepen op een volstrekt onnatuurlijke manier

Obstipatie, constipatie en verstopping. Allemaal termen voor dezelfde aandoening: niet kunnen poepen. Ongeveer een op de vijf Nederlanders heeft er wel eens last van. Helemáál tijdens de vakantie. "Lang stilzitten is niet bevorderlijk voor de darmmotoriek."

 

Wanneer is er sprake van obstipatie?

 

"Er bestaan veel fabels over verstopping. Veel mensen denken dat ze geconstipeerd zijn als ze maar één keer per twee dagen naar het toilet hoeven. Dat is niet zo. We poepen gemiddeld één keer per dag. Sommigen moeten drie keer per dag, anderen eens per drie dagen. Al worden er verschillende definities gebruikt, in de praktijk ben je geconstipeerd als je na drie dagen nog steeds niet kunt."

Hoe kan het dat er zo veel mensen last hebben van obstipatie?

"Er zijn meerdere oorzaken. Ten eerste speelt de bekkenbodem een grote rol. Dat weten veel mensen niet. De bekkenbodem is een soort spier met bindweefsel eromheen waar de organen op rusten. Die reguleert onder meer de ontlasting. Om te kunnen poepen, moet je die spier goed kunnen ontspannen."

En dat kunnen veel mensen niet?

"Nee. Dat komt doordat we op een onnatuurlijke manier zijn gaan poepen toen de Engelsen het moderne toilet in West-Europa introduceerden. In landen waar ze hurktoiletten hebben, hebben ze minder last van obstipatie. Dat komt doordat je in de hurkhouding automatisch een belangrijke bekkenbodemspier ontspant."

"Zittend is dat lastiger. Laxeermiddel nemen heeft geen zin als je die spier niet kunt ontspannen. De deur blijft dan immers op slot. Wat kan helpen is een krukje in het toilet te zetten om zo de hurkhouding na te bootsen."

 

Bron: www.nu.nl